aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami- polecam to oto pyszne ciasto z masą chałwową i dodatkiem pierniczków w czekoladzie.

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami

 

  • Masa chałwowa:
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 chałwa
  • 10 dag masła
  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek budyniu
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pierniczki
  • Masa jagodowa:
  • 3 szkl soku z jagód
  • 2 budynie śmietankowe
  • Cukier do smaku
  • Dodatkowo:
  • dżem np. truskawkowy
  • delicje

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Wykładam do dwóch foremek i układamy na każdym biszkopcie w odstępach pierniczki. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa jagodowa: Dwie i pół szklanki soku zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budynie, gdy sok będzie się gotował wlewamy budynie i gotujemy do gęstości.

Masa chałwowa: Masło ucieramy z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia.

Zimny krem ucieramy z masą chałwową.

Przełożenie: Biszkopt- masa chałwowa- delicje- masa jagodowa- biszkopt- dekorujemy polewą.