katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto biszkoptowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z kremem .Połączenie kilku warstw które tworzą bardzo smaczną całość.Doskonałe na świąteczny stół i dla rodziny.

Ciasto biszkoptowe z kremem

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem

 

  • na biszkopt

 

 

  • na ciasto makowe

 

  • białka 6 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • wiórki kokosowe ok 10 dag
  • mak 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

 

  • na krem

 

  • żółtka 6 szt
  • budyń jasny 1 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 1 op
  • mleko 2 szkl
  • masło albo margaryna 1 szt(250g)

 

  • dodatkowo

 

  • polewa czekoladowa
  • dżem
  • poncz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem
Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i kolejno dodajemy żółtka i cukier .Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekroimy je na połowy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy cukier i pozostałe składniki. Przekładamydo takiej samej jak poprzednie ciasto blaszki i pieczemy ok 30 min. w 180 stopniach. Przygotować krem. Odlewamy część mleka i rozprowadzamy w nim oba cukry, budyń i mąkę, dodajemy też żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy przygotowaną masę. Gotujemy budyń i studzimy.Dobrze schłodzony iksujemy albo ucieramy z masłem czy margaryną. Spodnią część biszkoptu lekko nasączamy ponczem i smarujemy dżemem albo powidłami. Kładziemy ciasto makowe i wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i lekko nasączamy. Polewamy polewą czekoladową. Blaszka 24/38 cm.