SUPERPRZEPIS

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową Więcej zdjęć (5)

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową jest bardzo łatwe do zrobienia, lekkie, puszyste i smaczne. Polecam.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę tortową połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut. Masa śmietanowa: Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce kwaśnej śmietany. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem. Upieczone zimne ciasto pokroić na 3 blaty. Skropić ponczem przygotowanym z wody, spirytusu i cukru. Przełożyć masą, oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Do masy jajecznej przesiać mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Tłuszcz z cukrem pudrem ucierać dodając po 1 łyżce śmietany