Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z kremem
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy na sztywno masę dodajemy cukier, cukier waniliowy, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy po łyżce oleju, wody dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać delikatnie do masy ciągle mieszając. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wielkość blaszki 23/28 cm pieczemy 25 min w temperaturze 170 stopni ( do suchego patyczka) .
Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki cieńszy, który będzie na spodzie i grubszy, który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm.
Żelatynie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać ( dokładnie ). Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na nim kożuch.
Pozostała żelatynę zalewamy zimną wodą( niewielką ilością ), a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i pod koniec cieńkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Do zimnego budyniu stopniowo małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, dobrze połączyć.
Grubszy placek w paski o szer. 1 cm, natomiast cieńszy smarujemy delikatnie kremem, na kremie układamy paski ciasta w odległości 1 cm od siebie, przestrzenie pomiędzy paskami wypełniamy kremem, na kremie znowu ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą, a wolne przestrzenie wypełniamy kremem.
Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałym kremem. Ciasto oprószamy kakao.
Białka ubijamy na sztywno masę dodajemy cukier, cukier waniliowy, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy po łyżce oleju, wody dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać delikatnie do masy ciągle mieszając. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wielkość blaszki 23/28 cm pieczemy 25 min w temperaturze 170 stopni ( do suchego patyczka) .
Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki cieńszy, który będzie na spodzie i grubszy, który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm.
Żelatynie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać ( dokładnie ). Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na nim kożuch.
Pozostała żelatynę zalewamy zimną wodą( niewielką ilością ), a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i pod koniec cieńkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Do zimnego budyniu stopniowo małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, dobrze połączyć.
Grubszy placek w paski o szer. 1 cm, natomiast cieńszy smarujemy delikatnie kremem, na kremie układamy paski ciasta w odległości 1 cm od siebie, przestrzenie pomiędzy paskami wypełniamy kremem, na kremie znowu ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą, a wolne przestrzenie wypełniamy kremem.
Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałym kremem. Ciasto oprószamy kakao.
gusia1000
Di bloguje
BozenaMatuszczyk
dziekuje,;)
BozenaMatuszczyk
Miło mi.;)