BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Ciasto biszkoptowe z kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to zrobiłam dla dzieci i wnuków. Smakowało wszystkim bardzo dobrze. Wiem, że ciasto to zagości nie raz na moim stole.

Ciasto biszkoptowe z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem

 

  • Biszkopt kakaowy ;
  • 1,5 szkl. mąki tortowej,
  • 6 jajek,
  • 5 łyżek wody,
  • szkl. cukru,
  • 12 łyżek oleju,
  • 2,5 łyżki ciemnego kakao,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Krem ;
  • 1/2 litra mleka,
  • budyń waniliowy,
  • 500 ml kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • kakao do posypania ciemne i Kakao rozpuszczalne na przemian.

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem
Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy na sztywno masę dodajemy cukier, cukier waniliowy, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy po łyżce oleju, wody dokładnie mieszamy do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać delikatnie do masy ciągle mieszając. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wielkość blaszki 23/28 cm pieczemy 25 min w temperaturze 170 stopni ( do suchego patyczka) .

Ciasto wystudzić przekroić na 2 placki cieńszy, który będzie na spodzie i grubszy, który będzie pokrojony w paski szerokości 1 cm.

Żelatynie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.  Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać ( dokładnie ). Budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał na nim kożuch.

Pozostała żelatynę zalewamy zimną wodą( niewielką ilością ), a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i pod koniec cieńkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Do zimnego budyniu stopniowo małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, dobrze połączyć.

Grubszy placek w paski o szer. 1 cm, natomiast cieńszy smarujemy delikatnie kremem, na kremie układamy paski ciasta w odległości 1 cm od siebie, przestrzenie pomiędzy paskami wypełniamy kremem, na kremie znowu ułożyć pozostałe paski ciasta naprzemiennie z dolną warstwą, a wolne przestrzenie wypełniamy kremem.

Całe ciasto delikatnie smarujemy pozostałym kremem. Ciasto oprószamy kakao.

Ciasto biszkoptowe z kremem.
Biszkopt na ciasto upieczony teraz działać dalej.