mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie, lekkie i bardzo smaczne ciasto z rabarbarem:)

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuję cukier, ubijam na sztywną pianę. Do białek stopniowo wbijam żółtka i dalej miksuję. Na koniec wlewam powoli olej i znów miksuję. Następnie do masy wsypuję po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję aromat waniliowy i wszystko mieszam, ale teraz za pomocą łyżki a nie miksera. Wylewam masę na przygotowaną blachę, na wierzchu układam obrany i pokrojony w części rabarbar obtoczony w mące. Ciasto piekę ok. 1 godzinę w 170°C w piekarniku.
Po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę, dodaję cukier
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Na cieście układam kawałki rabarbaru obtoczonego w mące
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Po upieczeniu ciasto studzę i posypuję cukrem pudrem