kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam.

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego do ciast
  • 100 g masła
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • tortownica 24 cm
  • tłuszcz do tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Masło roztapiamy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Jajka wybijamy do miski i dodajemy oba cukry, miksujemy do momentu, aż masa podwoi swoją objętość i będzie gęsta. Dolewamy roztopione masło i olejek waniliowy, miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy przez chwilę. Dodajemy pokrojony rabarbar i mieszamy łyżką. Przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Do jajek dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Do masy wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Dodajemy pokrojony w plasterki rabarbar i mieszamy.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem
Następnie przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.