Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1681]

Ciasto brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo proste ciasto w wykonaniu, dla wielbicieli czekoladowych ciast. Idealne na podwieczorek. Jest pyszne, upieczcie takie.

Ciasto brownie

Składniki:

Ciasto brownie

Składniki:

  • 3 jajka
  • 20 dag masła 82 %
  • 30 dag mlecznej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Ciasto brownie
1. 5 dag czekolady odkładamy, pozostałą łamiemy na mniejsze kawałki wraz z masłem przekładamy do garnka, rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając, następnie odstawiamy to ostygnięcia.

2. Odłożoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy na puszystą masę, dodajemy wystudzone składniki i chwilę miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąką.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 24 cm. Posypujemy startą czekoladą.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Ciasta nie należy długo piec, ponieważ będzie suche, powinno być lekko wilgotne, ale nie surowe.

5. Upieczone studzimy na metalowej kratce. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 24 cm.

Ciasto można pokroić na około 12 sporych porcji.

Najlepiej użyć dobrej jakości czekolady.