Sposób przygotowania:
Trójczekoladowe brownie - najlepsze na świecie!
1. 185 g masła niesolonego pocięłam na kawałki i wrzuciłam do metalowej miseczki (może być szklana - byle nadawała się do kąpieli wodnej). 185 g gorzkiej czekolady połamałam na kawałki i dorzuciłam do masła.
2. Miseczkę umieściłam na garnku o tej samej średnicy w którym znajdowała się wrząca woda (woda nie może dotykać dna miseczki). Zmniejszyłam ogień i mieszając, rozpuściłam masło i czekoladę na gładki sos. Zdjęłam z ognia i pozostawiłam do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
3. Jajka z cukrem zmiksowałam na bardzo gładką i jasną masę. Ostudzoną czekoladę wlałam do musu jajecznego i używając SILIKONOWEJ SZPATUŁKI delikatnie połączyłam obie masy aż do uzyskania ciemno brązowego koloru.
4. Mąkę i kakao dokładnie przesiałam przez sito, dodałam do ciasta i delikatnie wymieszałam szpatułką.
5. Białą i mleczna czekoladę pokroiłam na malutkie kawałki i również dodałam do ciasta.
6. Tortownice o średnicy 20 cm (lub kwadratowa blaszkę), wysmarowałam olejem, wyłożyłam dno papierem do pieczenia i przełożyłam do nie ciasto czekoladowe.
7. Piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po tym czasie otworzysz piekarnik i lekko zakołyszesz blaszką, a ciasto będzie w środkowej części luźne, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowe - musisz jeszcze dopiec około 5 minut, aż powierzchnia brownie będzie lśniąca.
8. Ciasto pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia i dopiero potem je pokroiłam. Podałam z lodami czekoladowymi.
9. Brownie można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku 2 tygodnie, a w zamrażalniku nawet do miesiąca.
2. Miseczkę umieściłam na garnku o tej samej średnicy w którym znajdowała się wrząca woda (woda nie może dotykać dna miseczki). Zmniejszyłam ogień i mieszając, rozpuściłam masło i czekoladę na gładki sos. Zdjęłam z ognia i pozostawiłam do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
3. Jajka z cukrem zmiksowałam na bardzo gładką i jasną masę. Ostudzoną czekoladę wlałam do musu jajecznego i używając SILIKONOWEJ SZPATUŁKI delikatnie połączyłam obie masy aż do uzyskania ciemno brązowego koloru.
4. Mąkę i kakao dokładnie przesiałam przez sito, dodałam do ciasta i delikatnie wymieszałam szpatułką.
5. Białą i mleczna czekoladę pokroiłam na malutkie kawałki i również dodałam do ciasta.
6. Tortownice o średnicy 20 cm (lub kwadratowa blaszkę), wysmarowałam olejem, wyłożyłam dno papierem do pieczenia i przełożyłam do nie ciasto czekoladowe.
7. Piekłam 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli po tym czasie otworzysz piekarnik i lekko zakołyszesz blaszką, a ciasto będzie w środkowej części luźne, to znaczy, że nie jest jeszcze gotowe - musisz jeszcze dopiec około 5 minut, aż powierzchnia brownie będzie lśniąca.
8. Ciasto pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia i dopiero potem je pokroiłam. Podałam z lodami czekoladowymi.
9. Brownie można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku 2 tygodnie, a w zamrażalniku nawet do miesiąca.
SylaUla
haniakson