Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Puszyste brownie z orzechami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brownie z orzechami to duet, któremu nie mogę się oprzeć. Pyszne połączenie puszystego ciasta czekoladowego i kawałkami orzechów laskowych. To brownie jest nieco jednak inne od moich pozostałych. Wyróżnia je to, że jest bardzo miękkie i puszyste.

Puszyste brownie z orzechami

Składniki:

Puszyste brownie z orzechami

na ciasto

Sposób przygotowania:

Puszyste brownie z orzechami
Orzechy laskowe mielimy. Masło lub margarynę wraz ze 100 g cukru i wodą rozpuszczamy.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy do rozpuszczonych składników. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy. Jajka ubijamy na sztywno z 50 g cukru.

Do masy jajecznej dodajemy partiami wystudzony sos czekoladowy. Miksujemy.

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Małą kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Na wierzchu sypiemy mielone orzechy laskowe.

Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.