Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Jaglane ciasto brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zdrowe ciasto typu brownie z kaszy jaglanej z nutą korzenną ...wilgotne i delikatne w smaku. Przepis dla fanów kaszy jaglanej i brownie ;)

Jaglane ciasto brownie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jaglane ciasto brownie

Podstawowe

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka (lub wody)
  • 3 banany
  • 2-3 jajka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki cukru pudru ( dodać gdy za mało słodkie)

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • dowolna posypka (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Jaglane ciasto brownie

Przygotowanie kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dwu-, trzykrotnie wrzątkiem. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem lub wodą i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka/wody przez kaszę.

Kaszę co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta

Banany zblendować na gładkie puree, dodać dwa jajka oraz porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i zmiksować na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodać wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, a pozostałą ilość czekolady (50g) pokroić w drobną kostkę.

Do powstałej masy dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodać cukier puder.

Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 45-50 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.

Polewa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Dodać przyprawę do piernika. Gotową polewą polać wierzch ostygniętego ciasta i posypać dowolną posypką.

Rada

Kasza jaglana ugotowana w mleku zyskuje delikatniejszy smak. Można też gotować kaszę w wodzie wymieszanej z mlekiem w stosunku 1:1.

Mleko krowie można zamienić na dowolne mleko roślinne.

Jaglane ciasto brownie
Jaglane brownie z korzenną nutą w całości