Sposób przygotowania:
Jaglane ciasto browniePrzygotowanie kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dwu-, trzykrotnie wrzątkiem. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem lub wodą i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka/wody przez kaszę.
Kaszę co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta
Banany zblendować na gładkie puree, dodać dwa jajka oraz porcjami wystudzoną kaszę jaglaną i zmiksować na gładką masę. Gdy masa jest zbyt gęsta dodać wówczas jeszcze jedno jajko. 100 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, a pozostałą ilość czekolady (50g) pokroić w drobną kostkę.
Do powstałej masy dodać sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz porcjami wystudzoną rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Gdy masa jest za mało słodka dodać cukier puder.
Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 45-50 min. w temp. 180 stopni. Wystudzić.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem/ olejem kokosowym. Dodać przyprawę do piernika. Gotową polewą polać wierzch ostygniętego ciasta i posypać dowolną posypką.
Rada
Kasza jaglana ugotowana w mleku zyskuje delikatniejszy smak. Można też gotować kaszę w wodzie wymieszanej z mlekiem w stosunku 1:1.
Mleko krowie można zamienić na dowolne mleko roślinne.