Sposób przygotowania:
Jagodzianki na śmietance
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę (najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanej), roztopione masło, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę.
Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód.
Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę.
Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód.
Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2