dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Jagodzianki na śmietance

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre, chyba najlepsze, jagodzianki. Delikatne, miękkie ciasto ze słodką śmietanką, które nie czerstwieje na drugi dzień. Słodkie więc nie polewałam lukrem ale można polać lub zrobić z kruszonką. Bardzo polecam!

Jagodzianki na śmietance

Składniki:

Jagodzianki na śmietance

ciasto

Sposób przygotowania:

Jagodzianki na śmietance
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać śmietankę (najlepiej o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanej), roztopione masło, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Przełożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, każdą uformować w kulkę.

Rozwałkować ma owalny kształt o wymiarach ok. 14x9 cm. Pośrodku kłaść ok. 2 czubate łyżeczki umytych i osuszonych jagód i ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać podnosząc boki ciasta do góry, krótsze końce podwinąć lekko pod spód.

Układać na blasze zlepieniem do spodu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Wierzch posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.