Sposób przygotowania:
ciasto cytrynowe
BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę i dodać żółtka. Wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec 20 min w temp. 150 stopni C. WYKONANIE MASY: w dwóch szklankach wody (lub mleka) zagotować pół kostki masła i 1,5 szklanki cukru, a następnie dodać sok z dwóch cytryn oraz skórkę otartą z jednej cytryny. W osobnym naczyniu (w 1/4 szklanki wody) bardzo dokładnie wymieszać 2 całe jajka z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej (można dodać nawet 3, będzie gęstsze), a następnie wlać do gotującej się masy. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem cytrynowym, a następnie rozsmarować na nim gorącą masę i ostudzić. Galaretkę ugotować w połowie szklanki wody i ostudzić. W międzyczasie ubić śmietanę; pod koniec ubijania dodać do niej zimną galaretkę. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę cytrynową. Wierzch ciasta posypać startą czekolada.
renia1959
emanuela
emanuela