Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto cytrynowe z wypiekacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasta z wypiekacza to dobry sposób na smaczne wypieki.

Ciasto cytrynowe z wypiekacza

Składniki:

Ciasto cytrynowe z wypiekacza

 

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 20 dag masła
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kruszonka
  • 10 dag mąki
  • 8-10 dag masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto cytrynowe z wypiekacza
Z 10 dag mąki, 8-10 dag masła, 3 łyżek cukru i łyżeczki cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Całe jajka z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli ubijać mikserem około 5-7 minut. Następnie masę jajeczną przelać do formy wypiekacza, dodać miękkie masło, resztę soli, sok z cytryny mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę włożyć do maszyny, włączyć na 10 program, nastawić program zrumienienia skórki. ( Mój wypiekacz to moulinex OW 5003). Po usłyszeniu sygnału dźwiękowego (około 5 minut) wsypać rodzynki, żurawinę i skórkę cytrynową. Gdy maszyna skończy wyrabianie, wyjąć mieszadełka, wyrównać ciasto, posypać kruszonką i pozostawić do upieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić.

Tagi:

jajko jajka