jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite ciasto czekoladowe ulubione ciasto dla dzieci

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 13 dag masła
  • 1 szklanka tłuszczu do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dżemu morelowego
  • 28 dag półsłodkiej czekolady
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Utrzeć masło, tłuszcz i cukier do uzyskania puszystej masy. Wbijać po jednym jajku ciągle ucierając. Dodać cukier waniliowy, sok pomarańczowy i z cytryny i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać do lekko posmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Podgrzać piekarnik do temp. 160 stop. C. Piec w piekarniku 55-60 minut. wyjąć, studzić przez 5 minut. Odwrócić formę, wyłożyć ciasto i ochłodzić. podgrzać dżem w małym rondelku, rozetrzeć go dokładnie. W garnku do gotowania na parze rozpuścić czekoladę ze stopionym masłem. Posmarować ostudzone ciasto dżemem, Polać czekoladą. Ochłodzić do stwardnienia czekolady.