Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czekoladowa rozkosz dla podniebienia

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 20 dag czekolada deserowa,
  • 20 dag masło,
  • 5 szt jajka,
  • 5 łyżek cukier puder,
  • 5 łyżek mąka,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 szt polewa czekoladowa,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i przestudzoną czekoladę ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i białka dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Średniej wielkości brytfannę wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta. Ciasto wyłożyć do brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblać polewą czekoladową.