Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z buraczkami
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego wystudzenia. Jajka ucieram z cukrem. Następnie, powoli dodaję stopniowo resztę składników: mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia. Wlewam rozpuszczoną czekoladę i miksuję przez chwilę aż składniki się połączą. Buraki obieram, myję i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaję do ciasta - mieszam już ręcznie. Dosypuję również połowę opakowania migdałów. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Kwadratową blachę wykładam 35papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzę. Bitą śmietanę ubijam z fixem. Pod koniec miksowania dodaję serek mascarpone i cukier puder. Taką puszystą chmurkę rozkładam równo na cieście. wierzch posypuję płatkami migdałowymi.