Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Ciasto czekoladowe z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste ciasto, wilgotne i pysznie czekoladowe

Ciasto czekoladowe z buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z buraczkami

 

  • 5 jajek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • ok 100g płatków migdałowych
  • 2 średnie buraki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wierzch:
  • ok 500ml śmietanki 36%
  • 2 duże łyżki serka mascarpone
  • fix śmietanowy
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z buraczkami
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do lekkiego wystudzenia. Jajka ucieram z cukrem. Następnie, powoli dodaję stopniowo resztę składników: mąkę, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia. Wlewam rozpuszczoną czekoladę i miksuję przez chwilę aż składniki się połączą. Buraki obieram, myję i ścieram na tarce na grubych oczkach i dodaję do ciasta - mieszam już ręcznie. Dosypuję również połowę opakowania migdałów. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Kwadratową blachę wykładam 35papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę około 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzę. Bitą śmietanę ubijam z fixem. Pod koniec miksowania dodaję serek mascarpone i cukier puder. Taką puszystą chmurkę rozkładam równo na cieście. wierzch posypuję płatkami migdałowymi.
Ciasto czekoladowe z buraczkami
wszystkie skladniki miksuję mikserem aż uzyskam gladką masę
Ciasto czekoladowe z buraczkami
blaszkę wykładam papierem, wylewam masę i piekę około 35 miunut
Ciasto czekoladowe z buraczkami
gotowe ciasto smaruję przygotowaną masą śmietanową
Ciasto czekoladowe z buraczkami
wierzch posypuję migdałami lub dowolna posypką