peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niecodzienne połączenie kaszy gryczanej i czekolady tworzy pyszny deser

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

 

 

  • 100 g brązowego cukru

 

  • 150 g gorzkiej czekolady (70%)

 

 

  • 4 jaja

 

 

  • 100g czekolady mlecznej

 

  • 1 spirytusowy aromat rumowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały cukier, gdy kasz połączy się z cukrem odstawiamy ją do wystygnięcia. 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego - również odstawiamy do wystygnięcia. Jajka wybijamy do miski i wraz z solą ubijamy, następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały gródki bo kasza nie była porządnie zmiksowana). Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną - przed pieczeniam
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną - upieczone