anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto czekoladowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybkie ciasto i bardzo łatwe w przygotowaniu a połączenie słodkiego ciasta i marmolady idealnie pasuje.

Ciasto czekoladowe z marmoladą

Składniki:

Ciasto czekoladowe z marmoladą

biszkopt

  • Składniki należy pomnożyć razy 4 aby uzyskać 4 biszkopty
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru

przełożenie

  • 700 g marmolady wieloowocowej

polewą

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z marmoladą
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i zasypać cukrem ubić na lśniącą pianę do piany dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z kakao. Delikatnie ale dokładnie wymieszać i upiec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić upiec w ten sposób 4 biszkopty.

Każdy biszkopt posmarować.marmolada wierzch też delikatnie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej dodać śmietankę i dobrze wymieszać. Wylać na ciasto i schłodzić.