marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto czekoladowe z masą marcepanową.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Część składników na ciasto czekoladowe odmierzyć i zmieszać masę marcepanową rozpuścić ze śmietanką. Połączyć całość,wlać do formy.Piec

Ciasto czekoladowe z masą marcepanową.

Składniki:

Ciasto czekoladowe z masą marcepanową.

 

  • 150 g.czekolady gorzkiej,
  • 100 g.masła,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 200 g.cukru,
  • 150 g.cukru pudru,
  • 200 g.śmietanki 36%,
  • 150 g.gotowej masy marcepanowej,
  • tłuszcz do formy,
  • wycięte koło z pergaminu do pieczenia do tortownicy.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z masą marcepanową.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło z czekoladą, Ostudzić Zmiksować żółtka z kakao, dodać do wystudzonej czekolady i wymieszać. Ubić białka oddzielone od żółtek na sztywną pianę, a masę marcepanową rozpuścić w mniejszym rondelku ze śmietanką, mieszając cały czas, aby się nie przypaliła.Zestawić rondelek na bok i ostudzić masę. Białka wymieszać z masą czekoladową oraz masą marcepanową i wlać do przygotowanej okrągłej formy wysmarowanej i wyłożonej kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w temp. 170-180 st.C. Po wyjęciu ciasto zostawić z w formie, dopóki nie przestygnie. Potem dopiero boki tortownicy rozluźnić i lekko podnieść do góry, a blaszkę z ciastem postawić na paterze i delikatnie spod ciasta wyjąć blaszkę z krążkiem papieru. Ciasto na paterze pokroić i podać wraz z łopatką do ciast.