Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z masą marcepanową.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło z czekoladą, Ostudzić Zmiksować żółtka z kakao, dodać do wystudzonej czekolady i wymieszać. Ubić białka oddzielone od żółtek na sztywną pianę, a masę marcepanową rozpuścić w mniejszym rondelku ze śmietanką, mieszając cały czas, aby się nie przypaliła.Zestawić rondelek na bok i ostudzić masę. Białka wymieszać z masą czekoladową oraz masą marcepanową i wlać do przygotowanej okrągłej formy wysmarowanej i wyłożonej kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w temp. 170-180 st.C. Po wyjęciu ciasto zostawić z w formie, dopóki nie przestygnie. Potem dopiero boki tortownicy rozluźnić i lekko podnieść do góry, a blaszkę z ciastem postawić na paterze i delikatnie spod ciasta wyjąć blaszkę z krążkiem papieru. Ciasto na paterze pokroić i podać wraz z łopatką do ciast.
9lena2
marietta