Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z seremETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki mąki i połowę mleka, zamieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Resztę mąki przesiać do drugiej miski, dodać pozostałe składniki, spieniony rozczyn, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę. Przykryć ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
ETAP 3:
Serek wyłożyć do miski, dodać żółtko i budyń, zmiksować.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę posypaną mąką, przerobić i rozwałkować nadając kształt prostokąta.
Wyłożyć masę serową, wyrównać i zwinąć jak roladę. Włożyć do formy keksowej o wymiarach 34/10 cm wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Następnie posmarować wodą lub białkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30-40 minut.
ETAP 5:
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać sok z cytryny i utrzeć na gładki lukier.
Upieczone i ostudzone ciasto polukrować, posypać posypką waflową.
zbysiowa