Sposób przygotowania:
Malinowa kremówkaPrzygotowanie ciasta:
Do przesianej mąki dodajemy startą na grubej tarce margarynę, sól, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt wielości blaszki.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy za pomocą wałka rozwałkowane płaty ciasta na przygotowane blaszki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni na ok. 20-25 min do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie kremu:
W szklance mleka roztrzepujemy żółtka, proszek budyniowy,mąkę pszenną oraz cukier waniliowy. Pozostałe mleko przekładamy do garnka. Dodajemy masło i cukier mieszając gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy roztrzepane mleko z żółtkami i budyniem. Mieszając gotujemy chwileczkę na małym ogniu. Gorący krem ściągamy z ognia.
Na płat upieczonego ciasta wykładamy gorący krem. Przykrywamy drugą częścią upieczonego ciasta. Obciążamy lekko ciasto deską. Wynosimy w chłodne miejsce do czasu aż krem wystygnie.
Etap końcowy:
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szkl gorącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny. Szybko mieszamy.
Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto z wystudzonym kremem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.