Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste ciasto, ale jakie pyszne. Z kawałkami czekolady i dodatkiem mąki ryżowej. Przez dodatek mąki ryżowej ciasto jest bardziej sypkie, ale nie zapycha. Idealne dla na podwieczorek, upiec raz dwa dla gości i do kawy. Polecam.

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

Składniki:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 8 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową

Wykonanie ciasta:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową
Z podanych skladników wykonujemy ciasto z czekoladą.

Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy.

Ciasto jest dość gęste, ale takie ma być.

Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i mieszamy.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową
Ciasto przekładamy do blaszki keksówki z papierem.

Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Pieczenie:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową
Ciasto pieczemy do ladnego zrumienienia się.

Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Krojenie:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową
Wystudzone ciasto kroimy nożem w plastry.

Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy w plastry.

Podanie i rady:

Ucierane ciasto z czekoladą i mąką ryżową
Pokrojone ciasto podajemy na podwieczorek. Smacznego.

Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę :)

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forem keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.