Sposób przygotowania:
Ciasto Pingui
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy.
Dodajemy mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Warstwa czekoladowa: Ciepła śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu. Następnie lekko wystudzoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu kremu. Całość chłodzimy około 30 minut w lodówce. Następnie na warstwę zastygłej czekolady układamy pozostał krem śmietanowy. Ponownie chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Polewa czekoladowa: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy kawałki czekolady do podgrzanej śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Dodajemy mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń czekoladowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Warstwa czekoladowa: Ciepła śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową kremu. Następnie lekko wystudzoną czekoladę rozprowadzamy na wierzchu kremu. Całość chłodzimy około 30 minut w lodówce. Następnie na warstwę zastygłej czekolady układamy pozostał krem śmietanowy. Ponownie chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
Polewa czekoladowa: Ciepłą śmietanę podgrzewamy. Czekoladę łamiemy na kawałki. Dodajemy kawałki czekolady do podgrzanej śmietany. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce.