Sposób przygotowania:
Drożdżowe z serem i jagodamiciasto
przygotowujemy zaczyn.
Drożdże zasypujemy połową cukry i rozcieramy, aż zrobią się płynne.
Dodajemy łyżkę mąki- ponownie rozcieramy, żeby nie było grudek, wlewamy mleko i dokładnie łączymy.
Zaczyn przykrywamy folią spożywczą i ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Blaszkę w której będziemy piekli ciasto mocno natłuszczamy i oprószamy mąką.
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli, cukier i zaczyn- dokładnie łączymy.
Ja jak długo się da można to robię to mikserem z hakami,
Dodajemy masło i już ręcznie wyrabiamy, aż ciasto będzie błyszczące i odchodziło od ręki.
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypaną mąką na wymiar blaszki.
Przekładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania sera.
masa serowa
Borówki myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na durszlaku do odsączenia.
Masło ucieramy na puszysto, stopniowo dodajemy roztarty ser, jajka i cukier.
Gdy masa bedzie już połączona dodajemy budynie, jeszcze raz mieszamy i przekładamy na ciasto.
Na grę wysypujemy borówki lub jak wolicie jagody:)
Blaszkę odstawiamy na minimum 30 minut i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut.
Ostudzone oprószamy lekko cukrem pudrem.