Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Ciasto drożdzowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdzowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdzowe ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Połowę mleka lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku, Dodać dwie łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia rozczynu. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, wbić jajka oraz wlać pozostałe mleko, rozczyn oraz olej. Wszystko dokładnie połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Śliwki opłukać, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Ułożyć na cieście. Piec w 180 stopniach przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Wszystkie składniki masy połaczyc ze soba i wymieszać.
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Śliwki należy umyć i wydrolować z pestek..
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Śliwki ułożyc na cieście i upiec w piekarniku
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Po upieczeniu ciasta posypać cukrem pudrem