Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Drożdżówka ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do porannej kawy? proponuję leciutkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, pod chrupiącą kruszonką.

Drożdżówka ze śliwkami

Składniki:

Drożdżówka ze śliwkami

 

  • Składniki na rozczyn:
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • Składniki na ciasto:
  • 5 szk. maki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 5 żółtek jajek
  • 200 g masła
  • 1 szk. cukru
  • Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła miękkiego
  • ½ szk., maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • Składniki pozostałe:
  • ½ kg śliwek

Sposób przygotowania:

Drożdżówka ze śliwkami

I

Drożdżówka ze śliwkami

Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewam, do małej miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, cukru, wlewam mleko i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski wsypuję 5 szk. mąki pszennej, jedną szklankę cukru, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, wbijam dwa całe jajka oraz 5 żółtek. Następnie wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto wyrobione odstawiam do wyrośnięcia.

II

Drożdżówka ze śliwkami

3. Ciasto wyrośnięte przekładam do natłuszczonej formy, na wierzchu ciasta układam pokrojone śliwki.

III

Drożdżówka ze śliwkami

4. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą. Kruszonką posypuję ciasto.
5. Drożdżówkę piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.

IV

6. Gotowe.
7. Smacznego.