Sposób przygotowania:
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
1. W średniej misce wymieszaj razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.
2. W trochę większej misce wymieszaj mokre składniki: jaja, przecier dyniowy i oliwę i połącz z cukrem. Zmiksuj na gładko.
3. Dodając partiami sucha mieszankę do mokrej, mieszaj łyżka do połączenia się składników (nie za długo!)
4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 23 cm i piecz 25-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175*C. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Serek mascarpone ubijaj mikserem razem z kremówką około 1-2 minut, dodaj syrop klonowy i sól. Równo pokryj powierzchnie ostudzonego ciasta.
6. Przygotuj tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Dobrze rozgrzej dużą, suchą patelnię (ważne, żeby zrobić to najpierw!). Wrzuć na nią orzechy, sól i dodaj syrop klonowy i pastę waniliową. Mieszaj równomiernie drewnianą łopatka około 2-5 minut, aż syrop się skarmelizuje - tzn. żaden płyn nie pozostanie na patelni.
8. Rozłóż równo orzechy na papierze i pozostaw je na pól godziny.
Udekoruj ciasto, a pozostałe orzechy, po około 2 godzinach, przełóż do kontenera i wstaw do lodówki.
9. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce około 4 dni (Jak dotrwa!)
2. W trochę większej misce wymieszaj mokre składniki: jaja, przecier dyniowy i oliwę i połącz z cukrem. Zmiksuj na gładko.
3. Dodając partiami sucha mieszankę do mokrej, mieszaj łyżka do połączenia się składników (nie za długo!)
4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 23 cm i piecz 25-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175*C. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Serek mascarpone ubijaj mikserem razem z kremówką około 1-2 minut, dodaj syrop klonowy i sól. Równo pokryj powierzchnie ostudzonego ciasta.
6. Przygotuj tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Dobrze rozgrzej dużą, suchą patelnię (ważne, żeby zrobić to najpierw!). Wrzuć na nią orzechy, sól i dodaj syrop klonowy i pastę waniliową. Mieszaj równomiernie drewnianą łopatka około 2-5 minut, aż syrop się skarmelizuje - tzn. żaden płyn nie pozostanie na patelni.
8. Rozłóż równo orzechy na papierze i pozostaw je na pól godziny.
Udekoruj ciasto, a pozostałe orzechy, po około 2 godzinach, przełóż do kontenera i wstaw do lodówki.
9. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce około 4 dni (Jak dotrwa!)
biedroneczki
haniakson
Cieszę się, ze Ci się podoba! Polecam też babeczki na mace orkiszowej! Ja moja dynie pokroiłam w kostkę, opiekłam 40 minut w piekarniku, zmiksowałam, podzieliłam na porcje i zamroziłam w woreczkach. Na zimę jak znalazł! Dziękuję za Twój miły komentarz!
mocsłodkości