SUPERPRZEPIS

Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem

  • 3
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem Więcej zdjęć (8)

Większość z nas kocha słodycze! Jednak zewsząd słyszymy, że są niezdrowe. Zaczęłam więc szukać i próbować nowe przepisy. Niektóre były smaczne, ale parę wylądowało w koszu! tak powstała całkiem spora lista pysznych i zdrowych ciast!

Składniki:

Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem

Na ciasto

  • 125 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 230 g puree dyniowego
  • 150 g cukru kokosowego lub demerara
  • 120 ml oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

Na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 88 ml kremówki
  • 66 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Na karmelizowane orzechy

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
1. W średniej misce wymieszaj razem suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową.

2. W trochę większej misce wymieszaj mokre składniki: jaja, przecier dyniowy i oliwę i połącz z cukrem. Zmiksuj na gładko.

3. Dodając partiami sucha mieszankę do mokrej, mieszaj łyżka do połączenia się składników (nie za długo!)

4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 23 cm i piecz 25-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175*C. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

5. Serek mascarpone ubijaj mikserem razem z kremówką około 1-2 minut, dodaj syrop klonowy i sól. Równo pokryj powierzchnie ostudzonego ciasta.

6. Przygotuj tacę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. Dobrze rozgrzej dużą, suchą patelnię (ważne, żeby zrobić to najpierw!). Wrzuć na nią orzechy, sól i dodaj syrop klonowy i pastę waniliową. Mieszaj równomiernie drewnianą łopatka około 2-5 minut, aż syrop się skarmelizuje - tzn. żaden płyn nie pozostanie na patelni. 

8. Rozłóż równo orzechy na papierze i pozostaw je na pól godziny.

Udekoruj ciasto, a pozostałe orzechy, po około 2 godzinach, przełóż do kontenera i wstaw do lodówki.

9. Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce około 4 dni (Jak dotrwa!)
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Suche składniki mieszamy w średniej misce.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Mokre składniki miksujemy razem z cukrem.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Orzechy włoskie karmelizujemy w syropie klonowym.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Gotowe orzechy wykładamy na papier, żeby karmel zastygł.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Z serka mascarpone, kremówki i syropu klonowego ubijamy krem.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Ciasto pieczemy do suchego patyczka.
Ciasto dyniowe na mące orkiszowej z kremem
Ostudzone ciasto pokrywamy kremem i dekorujemy orzechami.