kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cynamonowe ciasto dyniowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne cynamonowe ciasto dyniowe. W smaku podobne jet do ciasta marchewkowego czy wiewiórki. Dzięki dużej ilości dyni ciasto jest nie tylko wilgotne ale też znacznie mnie kaloryczne.

Cynamonowe ciasto dyniowe

Składniki:

Cynamonowe ciasto dyniowe

podstawowe

  • (na formę o wymiarach 25x25cm)
  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 300 g miąższu dyni
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu
  • pół łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

  • polewa:
  • 50 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki wody
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasto dyniowe
Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy na mus. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, cukier i oliwę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, gałką i cynamonem. Stopniowo po łyżce dodajemy mąkę z dodatkami, na przemian z miąższem z dyni aż do wyczerpania składników.

Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”.

Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa dekorujemy wierzch ciasta.

Tagi:

ciasto dynia