SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (18)

Zapach pieczonego ciasta drożdżowego przywołuje u mnie wspomnienia z dzieciństwa, kiedy tata piekł dla nas drożdżowe pyszności. Odrobinę przerobiłam przepis i do ciasta dodałam puree z dyni. Dzięki temu ciasto zyskało śliczny słoneczny kolor.

Składniki:

Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Na środku robimy dołek na zaczyn.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier, szczyptę soli. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy puree z dyni.

Puree z dyni:

Dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości i odparowania wody. Gdy płyn odparuje, a dynią będzie miękka za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę.

Zaczyn:

Z mleka, drożdży, mąki i cukru przygotowujemy zaczyn drożdżowy, który wlewamy do dołka zrobionego w mące. Gdy drożdże ruszą dodajemy żółtka oraz puree z dodatkami.

Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na wielkość formy. Ciasto posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej, która wchłonie sok z brzoskwiń.

Na mąkę układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego z mąką i cukrem masła.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, by ruszyło. Ciasto pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Dynię obieramy i pozbawiamy wszystkich pestek
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Obraną dynię kroimy w kostkę i dajemy do rondelka z wodą
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Całość dusimy do miękkości i odparowania całego płynu
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Miękką dynię za pomocą blendera miksujemy na gładką masę
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Do rondelka dajemy mleko masło i cukier
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Do rozpuszczonych i przestudzonych składników dodajemy purre z dyni
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Do miski przesiewamy mąkę a we wgłębienie wlewamy zaczyn
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka oraz puree z dodatkami
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Składniki mieszamy ze sobą
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Ciasto przekładamy do miki i odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Ciasto musi podwoić swoją objętość
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Posypujemy je mąką ziemniaczaną i ukłądamy umyte i pozbawiane pestek brzoskwinie
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Wierzch posypujemy kruszonką
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Pieczemy w temp. 190 st przez 45-50 minut
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem

Tagi:

dynia