Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto dyniowe z brzoskwiniami
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Na środku robimy dołek na zaczyn.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier, szczyptę soli. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy puree z dyni.
Puree z dyni:
Dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości i odparowania wody. Gdy płyn odparuje, a dynią będzie miękka za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę.
Zaczyn:
Z mleka, drożdży, mąki i cukru przygotowujemy zaczyn drożdżowy, który wlewamy do dołka zrobionego w mące. Gdy drożdże ruszą dodajemy żółtka oraz puree z dodatkami.
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na wielkość formy. Ciasto posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej, która wchłonie sok z brzoskwiń.
Na mąkę układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego z mąką i cukrem masła.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, by ruszyło. Ciasto pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego masło, cukier, szczyptę soli. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia, po czym dodajemy puree z dyni.
Puree z dyni:
Dynię obieramy i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy w średniej wielkości kostkę. Do rondelka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy do miękkości i odparowania wody. Gdy płyn odparuje, a dynią będzie miękka za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę.
Zaczyn:
Z mleka, drożdży, mąki i cukru przygotowujemy zaczyn drożdżowy, który wlewamy do dołka zrobionego w mące. Gdy drożdże ruszą dodajemy żółtka oraz puree z dodatkami.
Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na wielkość formy. Ciasto posypujemy niewielką ilością mąki ziemniaczanej, która wchłonie sok z brzoskwiń.
Na mąkę układamy pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną z roztartego z mąką i cukrem masła.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut, by ruszyło. Ciasto pieczemy w temp. 190 st przez około 45-50 minut.
Marika-
Magdalena88
misia5
robaczek
misia5
Dziękuję :) Słoneczny kolor zależy od rodzaju dyni. Im bardziej intensywny kolor ma dynia tym ładniejszy kolor wypieku :)
lukrowanepierniczki