Sposób przygotowania:
Ciasto bez pieczenia z nutką jabłkowąETAP 1:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
2. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
ETAP 2:
3. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
ETAP 3:
5. Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
ETAP 4:
6. Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
ETAP 5:
7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
ETAP 6:
8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
ETAP 7:
9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
ETAP 8:
10. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
11. Smacznego.