Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto bez pieczenia z nutką jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami. Ciasto jest nie drogę a jabłka są całym rokiem.

Ciasto bez pieczenia z nutką jabłkową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto bez pieczenia z nutką jabłkową

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia z nutką jabłkową

ETAP 1:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.

2. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

ETAP 2:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

3. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.

4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

ETAP 3:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

5. Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.

ETAP 4:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

6. Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.

ETAP 5:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.

ETAP 6:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.

ETAP 7:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.

ETAP 8:

Ciasto bez pieczenia nutka jabłkową

10. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
11. Smacznego.