ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Szarlotka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek z działki.

Szarlotka drożdżowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka drożdżowa

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier trzcinowy 3/4 szklanki,
  • margaryna 100 gram,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • żółtka 3 sztuki + jajko całe 1 sztuka "L",
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta

 

 

  • kruszonka: mąka tortowa 100 gram
  • margaryna miękka 100 gram,
  • cukier trzcinowy 5 dag,
  • cynamon 1 łyżka,

 

  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Szarlotka drożdżowa
Świeże drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego i przykryte zostawić na 30 minut.

Do zaczyny wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, aromat migdałowy, wbić żółtka i jajko całe, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem.

Spiralami miksera wyrobić gładkie ciasto nie za gęste, zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia na około 45 minut.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy.

Jabłka z działki ugotowane w kompocie dobrze odsączyć na sitku, dodać kaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto.

Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Szarlotka drożdżowa
Zółtka nadają ciastu drożdżowemu lekkości.
Szarlotka drożdżowa
Ciasto po wyrośnięciu parę reazy łyżką wyrobić.
Szarlotka drożdżowa
Kasza manna dobrze wciągnie sok z jabłek.
Szarlotka drożdżowa
Kruszonka jest bardzo chrupiąca i pachnąca.
Szarlotka drożdżowa