WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Torcik bezowy z owocami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały torcik z kruchej bezy, z kremem śmietankowym i sezonowymi owocami. Mój ulubiony deser, nie tylko na letnie dni.

Torcik bezowy z owocami

Składniki:

Torcik bezowy z owocami

Beza

Krem

  • 1 śmietana kremówka
  • 2 opakowania mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • owoce do dekoracji

 

  • Zobacz film: Wizyta na

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z owocami
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu. Wykładamy na papier na blachę piekarnika i pieczemy 10 minut w 120 stopniach, następnie ok 60 minut w 100 stopniach. Studzimy całkowicie w piekarniku.

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i stopniowo dodajemy mascarpone. Dokładnie ubijamy i wykładamy na bezę.

Wierzch dekorujemy owocami.