pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Ciasto dyniowo-marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne ciasto z dyni i marchwi. Zawiera dużo beta-karotenu.Gorąco polecam !

Ciasto dyniowo-marchewkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto dyniowo-marchewkowe

 

  • 400 g mieszanki startej na tarce na dużych oczkach dyni i marchwi
  • 3/4 szklanki cukru (jeżeli mamy przewagę marchewki to mozna dodać mniej cukru)
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • olej do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-marchewkowe
Oczyszczoną dynię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużego naczynia. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka minut, żeby wytworzyło się trochę soku. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, olej i mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem formy i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Razem około 400 g startej dyni i marchewki. Może być w różnych proporcjach. Najlepiej po 200g każdego warzywa.
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do formy.
Ciasto dyniowo-marchewkowe
Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze około 200*C.