krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto Elizy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto Elizy

Składniki:

Ciasto Elizy

 

  • 5 jajek, 200g cukru
  • 200g mielonych orzechów obojętnie jakich i 200g mielonych migdałów
  • 1 paczka przyprawy do pierników i na końcu noża sody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, czekolada, połówki orzechów

Sposób przygotowania:

Ciasto Elizy
5 jajek i 200g cukru ubijamy jak na biszkopt.Następnie masę jajeczną łączymy z 200g mielonych orzechów (obojętnie,laskowych lub włoskich) i 200g mielonych migdałów, paczką przyprawy do pierników i na końcu noża dodajemy sody.Można dodać również kandyzowanej skórki pomarańczowej.Pieczemy na blaszce w temp 180−200 stopni ok.30 min.Po wystudzeniu piernik polać rozpuszczoną czekoladą lub polukrować.Ja kroję w większą kostkę i dekoruję połówkami orzechów.