stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Ciasto francuskie 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę pracochłonne ciasto, ale za to jak smakuje :)

Ciasto francuskie 3

Składniki:

Ciasto francuskie 3

 

  • mąka - 20 dag,
  • masło lub margaryna - 10 dag,
  • woda - 1/4 szklanki,
  • spirytus - 1/2 łyżeczki,
  • sól - szczypta.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie 3
Z mąki, wody oraz spirytusu zagnieść elastyczne, ścisłe ciasto. Rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm. Masło pokroić na cienkie plasterki i obłożyć nim rozwałkowane ciasto, pozostawiając brzegi szerokości 2 cm. Złożyć na 3 cm. Rozwałkować wzdłuż na prostokąt grubości 1/2 cm. Odłożyć do lodówki na 15 minut. Czynność tę powtórzyć 6 razy, odkładając ciasto do schłodzenia. Takie ciasto francuskie można wykorzystać zarówno do słodkich jak i słonych dań.