jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto francuskie z dynią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Dynia, filet oraz ser feta w połączeniu z chrupiącym ciastem francuskim - takie zestawienie smakuje rewelacyjnie! Polecam na jesienne spotkania w gronie znajomych!

Ciasto francuskie z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z dynią

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 120 gram sera feta,
  • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka,
  • 250 gram dyni (waga po obraniu),
  • tymianek,
  • olej,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z dynią

ETAP 1

Ciasto francuskie z dynią
Przyprawioną i skropioną oliwą dynie pieczemy

Dynię kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy tymiankiem, świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Całość skrapiamy oliwą i zapiekamy na półmiękko w 180°C.

ETAP 2

Ciasto francuskie z dynią
Przygotowanego fileta smażymy na oleju

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości.

ETAP 3

Ciasto francuskie z dynią
Ser rozdrabniamy krojąc go w kostkę

Ser feta kroimy w kostkę.

ETAP 4

Ciasto francuskie z dynią
Posmarowane jajkiem ciasto dzielimy na prostokąty

Ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy go z wierzchu jajkiem a następnie dzielimy na równe prostokąty.

ETAP 5

Ciasto francuskie z dynią
Na ciasto nakładamy przygotowane składniki nadzienia

Przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy prostokąt wykładamy na środek dynię, fileta oraz ser feta. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Tak przygotowaną dyniową przekąskę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 15- 20 minut w 190°C do zrumienienia brzegów.