Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie z dyniowym farszem
Dynię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Zalać 500 ml mleka i postawić na małym ogniu. Dynię gotować 15 minut. Następnie odcedzić i przestudzić.
Dynię wymieszać z cukrem, imbirem, cynamonem, jajkami, masłem i resztą mleka. Jeśli masło nie zmiksuje się dokładnie to nic się nie stanie.
Foremkę do tarty (najlepiej silikonową) wyłożyć połową ciasta francuskiego formując wysokie brzegi. Przełożyć na nie farsz dyniowy. Przykryć resztą cista zlepiając dokładnie brzegi. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w temp. 180 C. Po wyjęciu ciasto delikatnie wyjąc z foremki i ułożyć je "go góry nogami", zostawić do ostygnięcia. Na patelni zrobić karmel z cukru. Wlać odrobinę na środek ciasta. Z reszty zrobić "kratkę". Karmel posypać kosteczkami z dyni, przyozdobić karmelową kratką. Można tez posypać tylko cukrem pudrem.
Smacznego!
Dynię wymieszać z cukrem, imbirem, cynamonem, jajkami, masłem i resztą mleka. Jeśli masło nie zmiksuje się dokładnie to nic się nie stanie.
Foremkę do tarty (najlepiej silikonową) wyłożyć połową ciasta francuskiego formując wysokie brzegi. Przełożyć na nie farsz dyniowy. Przykryć resztą cista zlepiając dokładnie brzegi. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w temp. 180 C. Po wyjęciu ciasto delikatnie wyjąc z foremki i ułożyć je "go góry nogami", zostawić do ostygnięcia. Na patelni zrobić karmel z cukru. Wlać odrobinę na środek ciasta. Z reszty zrobić "kratkę". Karmel posypać kosteczkami z dyni, przyozdobić karmelową kratką. Można tez posypać tylko cukrem pudrem.
Smacznego!