Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto francuskie to taki wynalazek który w krótkim czasie pozwala wyczarować smaczny posiłek. Ja do swojego wykorzystałam mięso z rosołu.

Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • szklanka kapusty pekińskiej
  • łyżka skórki z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka majeranku
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 3/4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 korniszony
  • 150 g żółtego sera
  • łyżka masła
  • jajko
  • łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem
Cebulę kroimy w pióra i dusimy chwilę na maśle. Następnie dodajemy szatkowaną kapustę pekińską i dusimy razem. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlewamy odrobiną wody. Gdy kapusta zmięknie dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną w paski pierś i dusimy chwilę pod przykryciem. Ogórki kroimy w cienkie plastry, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę z mięsem odstawiamy aby lekko ostygły. Ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty 12 na 12 cm. Na środku każdego układamy porcję kapusty i mięsa. Na to kładziemy kilka plasterków ogórka, a całość posypujemy serem. Składamy na pół i dociskamy brzegi za pomocą widelca. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy około 25 min w 200 stopniach.
Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem
Cebulę kroimy w pióra lub pół krążki ja użyłam białej i czerwonej.
Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem
Korniszony kroimy lub szatkujemy dość cienko.
Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem
Wędzony ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Francuskie z kurczakiem i wędzonym serem
Na każdy kwadrat nakładamy porcję nadzienia i ogórków, całość posypujemy serem.