jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto francuskie ze śliwką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego budyniu i niezawodnych śliwek. Całości fajnego aromatu dodają wiórki kokosowe. Choć jest ich bardzo mało, dają intensywny, przyjemny zapach, zwłaszcza podczas pieczenia.

Ciasto francuskie ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie ze śliwką

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (300 gram),
  • 6-8 śliwek,
  • Jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 budyń śmietanowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 żółtko do budyniu,
  • Łyżka masła,
  • ok 1 łyżka cukru do budyniu (do smaku),
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie ze śliwką

ETAP 1

Ciasto francuskie ze śliwką
Gotowy budyń chwilkę studzimy

Zaczynamy od ugotowania budyniu. Mleko dzielimy na połowę. Pierwszą połowę zagotowujemy. W drugiej rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtko.

Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.

Dokładnie go mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany budyń delikatnie studzimy. Między czasie formujemy ciasto.

ETAP 2

Ciasto francuskie ze śliwką
W kwadratach nacinamy duże L po przeciwnych stronach

Po rozwinięciu ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.

Po przeciwnych rogach, otrzymanych kwadratów nacinamy dwa duże „L”.

ETAP 3

Ciasto francuskie ze śliwką
Wykonujemy ramkę przeplatając odcięte brzegi

Odcięte fragmenty ciasta przeplatamy na przeciwne strony, wykonując ramkę naszych ciastek.

ETAP 4

Ciasto francuskie ze śliwką
Budyniem wypełniamy środki rombów

Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

Na środek wykładamy przestudzony budyń.

ETAP 5

Ciasto francuskie ze śliwką
Owoce wykładamy na budyń i posypuje je wiórkami kokosowymi

Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Gotowe wykładamy na budyń, delikatnie dociskamy. Owoce dodatkowo posypujemy niewielką ilością wiórek kokosowych.

Gotowy deser wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 20 minut w 190°C.
Po wyjęciu ciasteczka studzimy i podajemy.


Tagi:

ciastka owoce