Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie ze śliwkąETAP 1
Zaczynamy od ugotowania budyniu. Mleko dzielimy na połowę. Pierwszą połowę zagotowujemy. W drugiej rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtko.
Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.
Dokładnie go mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany budyń delikatnie studzimy. Między czasie formujemy ciasto.
ETAP 2
Po rozwinięciu ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.
Po przeciwnych rogach, otrzymanych kwadratów nacinamy dwa duże „L”.
ETAP 3
Odcięte fragmenty ciasta przeplatamy na przeciwne strony, wykonując ramkę naszych ciastek.
ETAP 4
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Na środek wykładamy przestudzony budyń.
ETAP 5
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Gotowe wykładamy na budyń, delikatnie dociskamy. Owoce dodatkowo posypujemy niewielką ilością wiórek kokosowych.
Gotowy deser wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 20 minut w 190°C.
Po wyjęciu ciasteczka studzimy i podajemy.
Jagodowa
SylaUla
Magdalena88