mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Crumble ryżowo śliwkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty deser który można zrobić jak mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy spędzam w kuchni dużo czasu. Wersja bezglutenowa z nuta migdałowo owsianą. Kruszonka wyszła pyszna dzięki temu połączeniu.

Crumble ryżowo śliwkowe

Składniki:

Crumble ryżowo śliwkowe

 

 

  • 40 dkg śliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Crumble ryżowo śliwkowe

ETAP 1:

Crumble ryżowo śliwkowe
śliwki pozbawiam pestek i przesmażam na patelni

śliwki myję pozbawiam pestek i przekładam na patelnię. Dodaję cukier, kardamon, cynamon i przesmażam aż lekko zmiękną.

ETAP 2:

Crumble ryżowo śliwkowe
do miski dodaję masło mąkę ryżową cukier brązowy

Do miski wsypuję mąkę ryżową , dodaję płatki,masło i zagniatam palcami kruszonkę. Na końcu dodaje cukier i łączę.

ETAP 3:

Crumble ryżowo śliwkowe
do kokilek przekładam śliwki przesmażone lekko

Kokilki smaruję, dodaję do nich śliwki.

ETAP 4:

Crumble ryżowo śliwkowe
na śliwki wykładam kruszonkę i zapiekam aż będzie złota

Wykładam kruszonkę, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 30 minut.


Tagi:

deser owoce