blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciasto gruszkowe z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Ciasto gruszkowe z karmelem

Składniki:

Ciasto gruszkowe z karmelem

 

  • 300 g kruchego zamrożonego ciasta
  • 500 g gruszek
  • ok. 1/2 szklanki cukru (120 g)
  • sok z cytryny
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe z karmelem
Ciasto wyjąć, by powoli rozmar-zło w temperaturze pokojowej. Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać, pokroić w grube plasterki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 100 g cukru wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody i łyżeczką soku z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, mieszać, aż zrobi się karmel (masa lekko zbrązowieje). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Karmel wylać na ciasto, na nim koliście układać plasterki gruszek. Posypać pozostałym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° C. Piec przez ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika, rozpiąć tortownicę i jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na płaski półmisek. Podawać całkowicie wystudzo-ne, z dowolnym przybraniem, np. kandyzowanymi wiśniami.