Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z karmelem
Ciasto wyjąć, by powoli rozmar-zło w temperaturze pokojowej. Gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać, pokroić w grube plasterki, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 100 g cukru wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody i łyżeczką soku z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, mieszać, aż zrobi się karmel (masa lekko zbrązowieje). Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy o średnicy 24 cm. Karmel wylać na ciasto, na nim koliście układać plasterki gruszek. Posypać pozostałym cukrem. Na wierzch położyć wiórki masła. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° C. Piec przez ok. 30 min. Wyjąć z piekarnika, rozpiąć tortownicę i jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na płaski półmisek. Podawać całkowicie wystudzo-ne, z dowolnym przybraniem, np. kandyzowanymi wiśniami.