Koniczyna

Koniczyna

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Ciasto jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto i szybko się je robi.

Ciasto jogurtowe

Składniki:

Ciasto jogurtowe

 

  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • Proszek do pieczenia Gellwe,
  • Sól,
  • Cukier puder do sypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodać jajka, olej i jogurt, miksować 2 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25-28 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Wersja wzbogacona - na upieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie z puszki i zalać galaretką brzoskwiniową Gellwe.

Tagi:

jajko jajka