Natalavska

Natalavska

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Cytrynowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 360
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrynowa delicja to pyszne ciasto z orzeźwiającym cytrynowym kremem, lekką pianką mascarpone i galaretką. Delikatny spód, herbatniki w zielonej herbacie, orzechy makadamia i kandyzowana cytryna dopełniają całość. Wyśmienicie orzeźwiające!!

Cytrynowa delicja

Składniki:

Cytrynowa delicja

spód

masa budyniowa

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • pół szklanki soku z cytryny (2-3 cytryny)
  • 1,5 szklanki mleczka kokosowego
  • ½ szklanki erytrytolu
  • łyżka miodu cytrynowego
  • ½ szklanki nasion chia
  • 100 g masła

krem cytrynowy

  • sok z 3 cytryn
  • 1/3 szklanki białego wina
  • ¾ kostki masła
  • 3 jajka
  • szklanka erytrytolu
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier cytrynowy
  • szklanka kandyzowanej cytryny

pianka cytrynowa

  • 250 ml śmietanki 30%
  • pół opakowania mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie żelatyny fix
  • 45g suszonej morwy białej

podanie

Sposób przygotowania:

Cytrynowa delicja
1.Cytrynę sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę i cukinię na małych oczkach tarki
2. Do miksera wbić jajka i dodać cukier wszystko ubić na puszystą i jasną masę
3. Na małych obrotach dodać do masy olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny
4. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać je jedynie łyżką
5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp lekko wiórkami kokosowymi
6. Ciasto o podwójnej porcji pieczemy 50-60 minut w 160 stopniach po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia
7. Gotujemy na średnim palniku przez 20 minut krem cytrynowy
8. Do garnka wlewamy szklankę mleczka kokosowego, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru w cytrynowej wodzie.
9. Masę wodnistą doprowadzamy do wrzenia
10. Do osobnej szklanki wlewamy pół szklanki mleczka kokosowego i wsypujemy budyń po czym wrzucamy do garnka i energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia
11. W mikserze ubijamy masło tak aby było puszyste i dodajemy łyżka po łyżce zimną masę budyniową całość wykładamy na posmarowane kremem cytrynowym ciasto
12. Rozrabiamy galaretki w blaszce wyłożonej folią aluminiową a ciasto znowu smarujemy kremem i przelewamy stężoną nieco galaretkę odstawiając do lodówki
13. Ubijamy na pianę śmietanę i mascarpone z żelatyną przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem i wykładamy ją na ściętą galaretkę z kremem
14. Herbatniki maczamy w zielonej herbacie, okraszony tartą czekoladą, mielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, cytrynami z zalewy i cukrem pudrem
15. Podajemy z listkiem mięty