Sposób przygotowania:
Cytrynowa delicja
1.Cytrynę sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę i cukinię na małych oczkach tarki
2. Do miksera wbić jajka i dodać cukier wszystko ubić na puszystą i jasną masę
3. Na małych obrotach dodać do masy olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny
4. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać je jedynie łyżką
5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp lekko wiórkami kokosowymi
6. Ciasto o podwójnej porcji pieczemy 50-60 minut w 160 stopniach po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia
7. Gotujemy na średnim palniku przez 20 minut krem cytrynowy
8. Do garnka wlewamy szklankę mleczka kokosowego, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru w cytrynowej wodzie.
9. Masę wodnistą doprowadzamy do wrzenia
10. Do osobnej szklanki wlewamy pół szklanki mleczka kokosowego i wsypujemy budyń po czym wrzucamy do garnka i energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia
11. W mikserze ubijamy masło tak aby było puszyste i dodajemy łyżka po łyżce zimną masę budyniową całość wykładamy na posmarowane kremem cytrynowym ciasto
12. Rozrabiamy galaretki w blaszce wyłożonej folią aluminiową a ciasto znowu smarujemy kremem i przelewamy stężoną nieco galaretkę odstawiając do lodówki
13. Ubijamy na pianę śmietanę i mascarpone z żelatyną przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem i wykładamy ją na ściętą galaretkę z kremem
14. Herbatniki maczamy w zielonej herbacie, okraszony tartą czekoladą, mielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, cytrynami z zalewy i cukrem pudrem
15. Podajemy z listkiem mięty
2. Do miksera wbić jajka i dodać cukier wszystko ubić na puszystą i jasną masę
3. Na małych obrotach dodać do masy olej, jogurt, sok i skórkę z cytryny
4. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać je jedynie łyżką
5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp lekko wiórkami kokosowymi
6. Ciasto o podwójnej porcji pieczemy 50-60 minut w 160 stopniach po czym odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia
7. Gotujemy na średnim palniku przez 20 minut krem cytrynowy
8. Do garnka wlewamy szklankę mleczka kokosowego, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na średnim palniku do momentu rozpuszczenia się cukru w cytrynowej wodzie.
9. Masę wodnistą doprowadzamy do wrzenia
10. Do osobnej szklanki wlewamy pół szklanki mleczka kokosowego i wsypujemy budyń po czym wrzucamy do garnka i energicznie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia
11. W mikserze ubijamy masło tak aby było puszyste i dodajemy łyżka po łyżce zimną masę budyniową całość wykładamy na posmarowane kremem cytrynowym ciasto
12. Rozrabiamy galaretki w blaszce wyłożonej folią aluminiową a ciasto znowu smarujemy kremem i przelewamy stężoną nieco galaretkę odstawiając do lodówki
13. Ubijamy na pianę śmietanę i mascarpone z żelatyną przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu i cukrem pudrem i wykładamy ją na ściętą galaretkę z kremem
14. Herbatniki maczamy w zielonej herbacie, okraszony tartą czekoladą, mielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, cytrynami z zalewy i cukrem pudrem
15. Podajemy z listkiem mięty