Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe francuskiego przedszkol
Jest to ciasto, ktore weszlo do kanonu zajec w przedszkolach Francji i Nawarry. Pokazałam córce a ona postanowiła ze skoro predzkolaki potrafią to i ona sprobuje. Efekt poniżej. Zródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39810408,39810408.htmlPotrzebny jest standardowy (150g) kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego. Jogurt wyjąc do miseczki, kubeczek umyć i osuszyć. Następnie odmierzyć: 2 kubeczki cukru, 3 kubeczki maki,1 kubeczek oleju. Jajka roztrzepać, dodać cukier i ubijać aż masa będzie biała. Dodać olej, ciągle ubijając. Dodać skórkę otarta z cytryny, jogurt, przesiana make i na koniec proszek do pieczenia. Dodałysmy jeszcze sok z 1/2 cytryny. Wszystko razem dobrze utrzeć, (kamila wrzuciał jeszcze czekaladowe twarde wiórki dekoracyjne) iwymeiszała łyżką, wlać do posmarowanej i wysypanej mąką foremki, (piekłyśmy w tortownicy z kominem) piec 45 min na 190°C. Gdy ostygnie wyjać z formy i polukrować.Takie ciasto kiedy uda sie to niezywykła radocha. Córka była przeszcześliwa i juz zapowiedziala ze za tydzień robi powtórkę:) Moja pomoc ograniczyła sie do wyciagniecia produktów, włączenia piecyka i nadzorowowania, szczególnie przy mikserze. Cała reszta to jej osobiste dzieło.