Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto jogurtowe z białym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto jogurtowe, wilgotne i pysznie pachnące kokosem. Bardzo polecam na podwieczorek z filiżanką kawy lub z kubkiem mleka.

Ciasto jogurtowe z białym serem

Składniki:

Ciasto jogurtowe z białym serem

Masa serowa:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajka
  • 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych

Ciasto:

  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 100 ml oleju
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z białym serem
1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Do pieczenia: Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kupkami wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21cm.

Ciasto można pokroić na około 12 dużych kawałków.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.