Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe na kefirze - KopciuszekETAP 1:
Sypkie składniki wsypać do miseczki - mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać kefir i sypkie składniki z miseczki.
Następnie dodać olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 - 45 min.
Do suchego patyczka. Po upieczeniu, górkę i ok 1 cm ciasta ściąć. Odkrojone ciasto pokroić w kostkę. Ugotować kaszę mannę na mleko. Posłodzić. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce manny. Ucierać. Dodać jeszcze masło orzechowe, pokrojone w drobniejsze kawałki orzechy włoskie i śliwki. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ciasto i delikatnie wymieszać łyżką. W tortownicy ułożyć krążek ciasta. Nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym.
Posmarować powidłami. Wyłożyć masę kaszy manny z ciastem. Ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała. Po wyjęciu z lodówki zdjąć obręcz.
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny, śmietanę. Dobrze utrzeć. Tak przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki ciasta.
Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić tort wg własnej fantazji.
Można dodać barwnik do części kremu, żeby urozmaicić ozdobę. Schłodzić. Smacznego.