slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Różowy sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny sernik gotowany w pięknym różowym kolorze. Ostatnio zakochałam się w sernikach gotowanych i co jakiś czas robię je w innej formie. Polecam.

Różowy sernik gotowany

Składniki:

Różowy sernik gotowany

 

  • 300 g herbatników
  • 200 g masła
  • 6 łyżek ksylitolu (cukru)
  • 2 jajka
  • 150 g serka twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szk mleka
  • 2 op. budyniu malinowego
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki malinowe w proszku
  • blaszka 24x26cm

Sposób przygotowania:

Różowy sernik gotowany
Do garnka wkładamy pokrojone masła, ksylitol, jajka, serek i mascarpone, mieszamy i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści i wtedy podkręcamy gaz na mocniejszy. Mleko wlewamy do słoika, dosypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy.

Gdy masa na sernik zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie z kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy ciepłą masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy galaretki: jedną w 500 ml wody a drugą w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka rozpuszczona w 100 ml wody ostygnie, przelewamy zimną śmietankę do wysokiej miski i ubijamy ją na puszystą masę.

Potem wlewamy zimną galaretkę ( rozp. w 100 ml) do ubitej śmietanki i miksujemy razem do połączenia. Wykładamy masę śmietanową na zimny sernik i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć delikatnie przelewamy ją na masę śmietanową na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Tagi:

sernik deser