Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowyBiszkopt
Zółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ubitych żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać stopniowo do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać zapach cytrynowy. Biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka (ok. 40min) w temp. 180 stopni.
Frużelina
Truskawki zamrożone włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i rozmarznięcia truskawek. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do truskawek. Zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Wymieszać i wystudzić.
Krem budyniowy
Proszki budyniowe i mąkę rozmieszać w 0,5 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na końcu wmiksować mleko w proszku i frużelinę.
Nasączenie
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krem śmietanowy
Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem i śmietan fixem oraz odrobiną barwnika na sztywną masę.
Złożenie tortu
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy biszkopt nasączyć posmarować frużeliną i połową kremu budyniowego. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować frużeliną i posmarować resztą kremu budyniowego. Przykryć trzecim biszkoptem i posmarować kremem śmietanowym. Ozdobić według uznania. U mnie ozdoby marcepanowe, krem adwokatowy i posypki cukrowe.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):