WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 621]

Torcik truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik truskawkowy w kształcie serca z cytrynowym biszkoptem, frużeliną truskawkową i masą budyniową.

Torcik truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik truskawkowy

Na biszkopt

Frużelina

Krem budyniowy

  • 2 budynie truskawkowe z cukrem
  • 600ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • ok. 200g masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki frużeliny truskawkowej

Nasączenie

  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny (ok. 50ml)
  • 2-3 łyżki cukru (wg własnego uznania, ja dałam 2)
  • 2 szkl. ciepłej wody

Krem śmietanowy

  • 250ml. śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • odrobina barwnika spożywczego różowego

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy

Biszkopt

Zółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać do ubitych żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać stopniowo do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać zapach cytrynowy. Biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec do suchego patyczka (ok. 40min) w temp. 180 stopni.

Frużelina

Truskawki zamrożone włożyć do garnka, zasypać cukrem i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i rozmarznięcia truskawek. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do truskawek. Zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Wymieszać i wystudzić.

Krem budyniowy

Proszki budyniowe i mąkę rozmieszać w 0,5 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na końcu wmiksować mleko w proszku i frużelinę.

Nasączenie

Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sok z cytryny i wymieszać.

Krem śmietanowy

Śmietanę schłodzoną ubić z cukrem i śmietan fixem oraz odrobiną barwnika na sztywną masę.

Złożenie tortu

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy biszkopt nasączyć posmarować frużeliną i połową kremu budyniowego. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, posmarować frużeliną i posmarować resztą kremu budyniowego. Przykryć trzecim biszkoptem i posmarować kremem śmietanowym. Ozdobić według uznania. U mnie ozdoby marcepanowe, krem adwokatowy i posypki cukrowe.

Torcik truskawkowy
Kawałek torcika truskawkowegopo rozkrojeniu