Sposób przygotowania:
Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowejPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Z jabłek odcisnąć nadmiar soku.
Odciśnięte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny,cukrem, cynamonem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Posypać ciasto kaszą manną.
Wyłożyć równo warstwę jabłek.
Przykryć 2 częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Posmarować ciasto za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem.
Etap końcowy:
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.50 -55 min.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.