Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na tę szarlotkę mam od teściowej. Często gdy moja rodzina ma ochotę na szarlotkę to sięgam po niego. Jabłka dodane do ciasta wzbogaciłam dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej

na ciasto:

dodatkowo:

  • ok. 1 i 1/2 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej

Przygotowanie ciasta:

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.

Przygotowanie jabłek:

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej
Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i skórką kandyzowaną z pomarańczy

Jabłka umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Z jabłek odcisnąć nadmiar soku.

Odciśnięte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny,cukrem, cynamonem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Szarlotka z dodatkiem skórki pomarańczowej
Ciasto w blaszce posypać równo kaszą manną

1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Posypać ciasto kaszą manną.

Wyłożyć równo warstwę jabłek.

Przykryć 2 częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć widelcem. Posmarować ciasto za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem.

Etap końcowy:

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.50 -55 min.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i posypujemy cukrem pudrem.