Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto doskonale sprawdzi się także z innymi sezonowymi owocami. Bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 10 dag cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • Dodatkowo:
  • 3 brzoskwinie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Mąkę przesiej do miski. Dodaj jogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównaj. Z brzoskwiń usuń pestki. Owoce pokrój w półplasterki. Ułóż na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagnieć kruszonkę. Posyp wierzch ciasta. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni.